Çekmece Rayı

 

Çekmece sistemleri ile beraber teknik olarak gelişmiş ray sistem ve de modelleri, kullanıcı deneyimini ön plana alması ile beraber imalat açısından da sınırsız avantaja sahiptir. Kullanıcı odaklı olarak tasarlanan Çekmece modellerinde ray sistemleri çekmecenin tasarımı ile beraber yük taşıma kapasitesinin yanında en çok önem verilen ve kapsamlı bir şekilde ele alınan teknik detaylar arasında yer almaktadır. Çekmeceler, gündelik yaşamın hemen her alanında en çok kullanılan ürünler arasında olduğu için mobilya tasarımında da çekmecelerin sık kullanılır haline yönelik olarak bazı detaylı parçalar sürekli olarak gelişim göstermekte ve bu sayede çekmece rayı sistemleri de her geçen gün gelişmektedir. Kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına yönelik olarak çeşitli modellerde, boyutlarda ve kullanım amacında üretilebilen Çekmece sistemleri, kullanım kolaylığı hedeflendiği kadar maksimum kapasite de yük taşıma özelliği ile de etraflıca düşünülmektedir. Çekmeceler sürekli olarak açılıp kapanma eylemine maruz kaldığı için, bu işlem esnasında Çekmece sisteminin ve çekmecenin kendisine zarar görmemesi adına dayanıklı sistemler tercih edilmektedir. Kullanım kolaylığı açısından ve mobilyanın uzun süre dayanabilmesi hedefinde çekmece rayı büyük bir işlevi yerine getirmektedir. Bahse konu olan bu etmenlerden dolayı, Çekmece modellerinde ve sistem detaylarında, mobilyanın genel iskeletinin olabildiğince uzun süre dayanabilmesine yönelik ve çekmecenin maksimum kapasite de işlevsel bir şekilde kullanabilmesi amacıyla farklı sistemler sürekli olarak geliştirilmektedir.

 

 

 

Çekmece Rayı Türleri

 

Kullanım ve üretim detaylarında ele alınan çekmece rayı ve çekmece sistemlerinde, montaj açısından kolaylık sağlayan türler genellikle ön plana çıkmaktadır. Bu sistemler çekmeceleri daha kolay, pratik ve uzun süreli dayanıklı olabilmesi şekilde geliştirildiğinden dolayı son kullanıcılar açısından beklenen maksimum fayda sağlanmakta aynı zamanda imalat açısından da montaj ve üretim pratikliği meydana getirmektedir. Kullanım esnasında çekmecenin olabildiğince sessiz, takılmadan, tam olarak açılıyor olması ve yük taşıma kapasitesi açısından işlevsel bir tasarımla kullanıcıya hitap ediyor olması çekmece rayı çeşitleri açısından tercih farklılıkların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu açıdan çekmece sistemleri kendi arasında Teleskopik bilyalı, frenle Teleskopik raylar, tek açılımlı raylar, çift açılımlı tandem, tandem box tipi gibi olabildiğince farklı çeşitlerde üretilebilmektedir. Çekmece raylarının kendi arasındaki bu gruplandırma aynı zamanda alt ürün özellikleri ile de geliştirilmekte, bu açıdan mobilya üreticileri ve Çekmece kullanıcılarının tercihlerine bağlı olarak ray sistemlerine farklı özellikler eklenebilmektedir. Çekmece sistemlerinin bu şekilde kendi arasında farklılık gösteriyor olmasının sebebi ise çekmeceden beklenen işlev, kullanım kapasitesi, boyut ve kullanıldığı alan ya da mobilya gibi özelliklerin belirleyici olması olarak ele alınmasıdır.

 

 

 

Çekmeceler ve Fren Özelliği

 

Çekmecelerin, kullanıcı beklentisi ve ürün geliştiricileri tarafından ele alınan farklı perspektiflerden kaynaklı olarak Çekmece rayı ve kullanılan özelliklerde farklılık gösterebileceğini belirtmiştik. Bu sistemler arasında son yıllarda en çok tercih edilen mekanizmalardan birisi ise fren özelliği olarak ele alınmaktadır. Çekmecede bulunan fren sistemi çekmecenin ani olarak açılıp kapanma hareketi esnasında genel olarak mobilyanın iskeletine ve yapısına zarar vermemesi, çekmecenin sessiz bir şekilde açılıp kapanabiliyor olması ve kullanıcı konforunun maksimum seviyelerde tutulma hedefidir. Çekmecenin ray sistemine eklenen bir mekanizma sayesinde aktif bir şekilde kullanılabilen fren özelliği, ürün dayanıklılığı ve kullanıcı konforu açısından beklentileri karşılayan bir özellik olarak değerlendirilmektedir. Son zamanlarda üretilen mobilyalarda ve çekmece modellerinde genellikle tercih edilen fren sistemi çekmecenin sessiz kapanması ile beraber yavaş bir şekilde çalışmasına da olanak tanımaktadır. Kullanıcıların ya da tasarımcıların talebi doğrultusunda eklenip çıkartılabilir bu özellik, bir çok açıdan fayda sağlamaktadır.

 

Gelişmelerden Haberdar Olun

Ürün ve duyurulardan anında haberdar olmak için bültene kaydol.

WhatsApp Yol Tarifi Al Hemen Ara