Beyaz Ray

 

Geçmişten günümüze çekmeceler ve mobilyalar ile alındığında içinde bulunduğumuz yıllarda bu alanda oldukça büyük aşamalar ve uzun yollar kat edildiği aksi ispatlanamaz bir gerçektir. Yaklaşık yirmi ila otuz yıl öncesinde, çekmece ray sistemleri ülkemizde yavaş yavaş gelişme kaydetmeye başlamış bununla beraber ev mobilyaları ve mutfak ile banyo gibi yaşam alanlarında farklı mekanizmalar icat edilmeye hazır hale gelmiştir. Geçmiş yıllarda, genellikle Çekmece uygulaması yeni mobilyanın malzemesinden bir kızak sistemi ile iç içe geçmeli bir halde tasarlanıp üretilebilmekteydi. Sanayi üretimi ve ürün tasarımı sektörleri gelişmeye başladıkça, bu şekilde kuluna çekmeceler yerine ray sistemleri ile uygulamaya bırakarak kullanıcı açısından büyük bir rahatlık döneminin elde edilmesine olanak tanımakla beraber imalat sektörü açısından ise oldukça faydalı ve rahatlatıcı bir ivme kazanılmıştır. Standart mobilya parçasından üretilen Çekmece kızak sistemi yerine ilk olarak beyaz ray denilen bir ray sistemine bırakmıştır. Günümüzde gelişen teknolojiler ile beraber Çekmece rayları da büyük bir ilerleme kaydederek kullanıcı açısından muazzam derecede bir rahatlık ve konfor deneyimi sunmaktadır. Beyaz çekmece rayı bu açıdan eski dönemlere kıyasla oldukça rahatlık sağlamış, kullanıcı açısından çekmece fonksiyonunun güç kullanmadan faaliyete geçirilmesinin mümkün olduğunu göstermiştir.

 

Bugün yaşam alanlarında ve işyerlerinde kullanılan çekmeceler genel olarak ele alındığında minimum efor ile maksimum derecede bir çekmece hareketi gerçekleştirilebilmektedir. Bununla beraber açma ve kapama eylemlerinde, çekmeceler dengeli bir şekilde açılıp kapanır, maksimum kapasitede yük ve malzeme taşıma imkanı oldukça kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bununla beraber güncel ray sistemleri, genel olarak mobilyada ve mobilya iskeletinde herhangi bir şekilde ağırlık ya da dengesizlik meydana getirecek durumlara olanak tanımamakla beraber, çekmecelerin tam kapasitede iç haznelerinin kullanabilmesine da muazzam derecede bir olanak tanımaktadır. Beyaz ray kullanımı, bugün çekmecelerin geldiği aşamaların ilk başlangıç adımları olarak düşünülebilmektedir.

 

 

 

Beyaz Ray Kullanımı ve Özellikleri

 

Çekmecelerin, geçmişten günümüze kadar kaydettiği aşamalar ve teknik gelişim imkanları ele alındığında beyaz rayoldukça pratik kullanıma sahip olmakla beraber Çekmece kullanımında, devrim niteliğinde bir gelişim olarak değerlendirilmektedir. Geçmiş dönemlerde çekmeceler genellikle iç haznelerinde açma ve kapama hareketini yapılabilmesi için kısa da bir boşluk açılması ile iskeletteki çıkıntı sayesinde kullanılabilmekteydi. Hem Çekmece hem de mobilyanın temel malzemesi ahşap ve benzeri ürünlerden oluştuğu için zamanla çekmecenin açılıp kapanmasında bazı deforme durumlarının gelişmesi kaçınılmazdır. Bu sayede deforme olan mobilyada çekmecenin açılıp kapanması takılmalara, fazladan güç kullanılmasına ya da çekmecenin haznesinden kolay bir şekilde çıkmasına ya da düşmesine zemin hazırlanmaktaydı. İşte beyaz ray teknolojisinin bulunması ve yaygınlaşması ile beraber bizlerin çekmece deneyimi muazzam ölçüde değişiklik göstererek, kolay bir şekilde açılıp kapanan çekmecelere geçiş sağlanmıştır. Temelde eski Çekmece sistemleri bir tekerlek ya da bilye üzerinde gidip gelmediği için kullanım açısından zorlayıcı bir deneyim yaşanmaktaydı. Ülkemizde hala bu şekilde kullanılan çekmeceler olduğundan dolayı beyaz ray sistemi tam anlamı ile eski model mobilyalara uygulanabilmektedir. Beyaz ray kullanımı ile beraber çekmece deneyimi oldukça radikal bir şekilde değişmiştir. Bu nedenle günümüzde hala bazı mobilya türlerinde ağırlıklı olarak kullanıcılar tarafından tercih edilebilmektedir. Hatta bazı eski sistemde üretilmiş olan mobilyalarda ve çekmece sistemlerinde, değişiklik yapılarak bu çekmeceleri beyaz ray sistemi monte edilebilmektedir. Kullanıcıların tercihine bağlı olarak bu ray sisteminde bazı eklentiler ve özellikler uygulanarak, ray sistemi günümüz adapte edilebilmektedir. Çekmece kullanımda devrim niteliğinde değerlendirilen sistem, halihazırda aktif olarak kullanıcı tercihine bağlı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Gelişmelerden Haberdar Olun

Ürün ve duyurulardan anında haberdar olmak için bültene kaydol.

WhatsApp Yol Tarifi Al Hemen Ara